De Maashorst heeft zijn naam te danken aan de Maas die ruim 100.000 jaar geleden, tijdens de ijstijd, door dit oergebied stroomde. De sporen van deze rivier zijn op de dag van vandaag nog terug te vinden in het bijzondere, gevarieerde, open natuur- en cultuurlandschap. De Maas is verdwenen doordat er honderdduizend jaar geleden breuken in de aardkost ontstonden. Sommige delen van de aardkost werden daarbij omhoog geduwd. Deze hoger gelegen delen noemen we een horst. Het lager gelegen gebied noemen we een slenk. Door de verschuiving van de ondergrond en de fijnkorreligheid van de bodem bij deze breuken loopt het grondwater moeilijk weg. Het water wordt daardoor bij de horst omhoog gestuwd. Zo komt het dat in De Maashorst de hoger gelegen gronden natter kunnen zijn dan de lager gelegen delen. We noemen dit de wijstgronden.

Natuur dankzij de Maas en horst

Natuurgebied de Maashorst is het grootst aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. De gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden bieden samen in totaal 3.500 hectare aan natuurlandschap. Er zijn indrukwekkende stuifduinen, vennen, prachtige bossen en heidevelden maar ook zijn er hier véél verschillende dieren te spotten zoals de Exmoor pony of andere grote grazers. De Maashorst is een heel gevarieerd, uitgestrekt, open landschap.

Toegang tot natuurgebied De Maashorst

Natuurgebied de Maashorst is vanuit zes verschillende recreatieve poorten te bezoeken. Iedere entree is voorzien van een informatiepunt met folders, wandel- en fietskaarten. De medewerkers kunnen jou hier voorzien van nuttige informatie én tips zodat je niks mist en volop kan genieten. Kom jij met de auto? Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard mogelijkheid voor koffie & thee.

Hieronder vind je de recreatieve poorten en een overzicht van alle parken en tuinen.