De Maashorst heeft een lange cultuurhistorische achtergrond. De cultuurhistorie is verspreid door het landschap terug te vinden in bijvoorbeeld de prehistorische grafheuvels. Het Vorstengraf bij Oss is de grootste grafheuvel van Nederland. Het is ook een van de rijkste graven, waarin een bronzen urn en een zwaard met goud versierde greep zijn gevonden. Dit graf werd ontdekt en onderzocht in 1933 én jaren later in 1997 werd dit graf herontdekt. Deze eeuwenoude grafmonumenten zijn te vinden bij Zevenbergen en Vorstengrafdonk, in het gebied de Vorssel, langs de Brobbelbiesweg, bij Hemelrijk én bij Slabroek.

Slabroekse Heide

Er zijn nog veel meer relicten terug te vinden in de Maashorst zoals: locaties van opgravingen, verstuivingen als gevolg van menselijk handelen, oude wegenpatronen, leemwinningskuilen, oude ontginningen en een groot urnenveld op de Slabroekse Heide. Bij archeologisch onderzoek is veel informatie over de oorspronkelijke bewoners naar boven gekomen. Al in 1923 is de locatie op de Slabroekse heide onderzocht door het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden. Daarbij werden onder meer een urn met crematieresten en grafgiften gevonden.

De Liberation Route

brengt jou terug in de tijd. Deze internationale herdenkingsroute laat jou beleven wat er zich in 1944 en 1945 afspeelde. De route verbindt de mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar en begint in Normandië, loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn.

Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kun je beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden via www.liberationroute.com.

Vorstengrafheuvel

De vorstengrafheuvel van Oss dateert uit de vroege ijzertijd (circa 700 voor Christus) en ligt bovenop een kleinere grafheuvel die duizend jaar eerder in de bronstijd is aangelegd. De vorstengrafheuvel is met een doorsnede van 53 meter de grootste van Nederland. Het vorstengraf van Oss is beroemd door de rijke grafgiften, waaronder een ritueel gebogen zwaard en een grote bronzen wijnemmer. In dit gebied is een groot aantal graven bekend. Dicht bij het grote vorstengraf zijn enkele andere grafheuvels gereconstrueerd. Twee daarvan zijn omringd door zogenaamde paalkransen.