Wijst is een zeldzaam natuurverschijnsel dat voorkomt in De Maashorst. Honderdduizend jaar geleden ontstonden er breuken in de aardkorst. Deze breuken zorgden voor het ontstaan van wijst. Wijst ontstaat namelijk aan de hoge kant van de breuk. Het horizontale afstromende grondwater blijft liggen op de breuk door verschil in korrelstructuur van de bodemlagen. Hierdoor wordt het water omhoog gestuwd. Deze hoge stukken naast de breuk zijn dan ook natter dan de lager gelegen stukken grond. Dit is toch wel een beetje vreemd, je zou zeggen, water zakt naar beneden. Bij wijstgronden is dat net andersom, de ondergrond verschuift en hierdoor liggen er lagen grond over elkaar die geen water doorlaten. Het water wordt omhoog gestuwd en komt aan de oppervlakte als ijzer- en kalkhoudende kwel. De beekjes en plassen kleuren daarom vaak roodbruin. Wist jij dat de breuk nog steeds met millimeters per jaar verschuift?

Wil jij deze wijstgronden met eigen ogen zien? Kom eens langs bij VVV Uden en ontvang een gratis wandelroute. Deze route is grotendeels onverhard dus trek stevige wandelschoenen aan en ontdek deze bijzondere natuurgrond. Hier vind je alle wandelroutes in de omgeving van De Maashorst.

 

Bekijk flora en fauna

Wijst zorgt voor een heel diverse flora en fauna zoals hoge grondwaterstanden en veenvorming. Er komen veel insecten waaronder Libellen' of de Grote weerschijnvlinder. Ook zijn er zeldzame amfibieën terug te vinden in het gebied zoals Kamsalamander. Neem dus vooral je verrekijker en vergrootglas mee. Misschien kom je ook nog wel een van de bijzondere vogels, zoals de Spotvogel, tegen.

Hoogteverschillen

Op de breukvlakken is een verhoogde kans op aardbevingen. Soms is een duidelijk hoogteverschil in het landschap zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Peelrandbreuk bij Uden. Deze ligt op de grens van de hoge Oost-Brabantse Peelhorst en de centrale laagte, de slenk, van Midden-Brabant. Diverse andere breuken doorsnijden de hooggelegen Peelhorst. Zo ook in Natuurgebied de Maashorst. Bij deze breuken is het hoogteverschil meestal wat moeilijker te zien maar er komen wel scherpe terrein- en/of vegetatieovergangen voor.