Uden, Volkel en Odiliapeel samen vormen de gemeente Uden. Deze drie dorpen liggen aan de rand van natuurgebied De Maashorst. Volkel was oorspronkelijk een akkerdorp, dat redelijk in tact is gebleven. Volkel staat ook bekend om de Vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht die hier sinds 1950 gevestigd is. Jaarlijks heeft het dorp een bruisend evenement 'Volkel in de Wolken', een vliegshow met activiteiten voor kinderen. Volkel is een op zich zelf staand dorp met sportfaciliteiten, bibliotheek, supermakten, dierenartsen en een basisschool.

Uden staat bekend als winkelstad in de regio, shoppers komen hier graag, vanuit Uden en verder weg. Uden heeft een uitgebreid aanbod aan culturele activiteiten, bezienswaardigheden en restaurants.

Kerkdorp Odiliapeel is een jonge gemeenschap en telt momenteel ongeveer 2.100 inwoners. Tot 1920 was Odiliapeel een moerassige vlakte in De Peel. De peelontginningen hebben hier geleid tot het ontstaan van de zo typische vorkstructuur. Binnen deze structuur van rechte straten is voornamelijk open woonbebouwing ontstaan. Typerend voor Odiliapeel is de bosrijke omgeving. De bossen werden in het verleden aangelegd als windkering.

Wil je een nieuwe outfit? Stevige wandelschoenen, een complete outdoor-outfit of wil je gewoon eens kijken wat de nieuwste modetrends zijn? Dan ben je in Uden aan het goede adres. Het voormalige boerendorp Uden is uitgegroeid tot een bruisend centrum met een aantal bekende modeketens waar je zeker kunt slagen. Uden heeft nog veel meer te bieden: fijnproevers kunnen genieten in een van de restaurants en kinderen kunnen lekker spelen in een attractiepark of op bezoek gaan bij een dierenboerderij.

Een stad is zo mooi als de mensen die er leven

In Uden, daar leven mensen met een groot hart

Vluchtoord Uden

Tussen 2015 en 2019 herdenkt Uden dat 100 jaar geleden, tijdens de Groote Oorlog (WOI) in totaal 15.304 vluchtelingen hebben gewoond in het Vluchtoord Uden. Het Vluchtoord, 47 hectare groot, lag aan de provinciale weg Uden-Zeeland en vormde een compleet houten barakkendorp met kerk, gemeentehuis, scholen, werkplaatsen, winkels en een ziekenhuis. Van het hele dorp is tegenwoordig niets meer te zien, behalve de wielerbaan die buiten het dorp lag.

Ter herinnering aan het Voormalig vluchtoord, is er een monument geplaatst aan de Landerlaan in Uden. Leer meer over het Vluchtoord door de informatieborden te lezen of volg de wandelroute. Je downloadt hem hier!

Kruisherenkapel

De molen van Jetten