De Maashorst heeft een rijke geschiedenis in de natuurkern maar ook op cultureel vlak, de sporen uit het verleden zijn ruimschoots aanwezig. Er is een diversiteit aan historische architectuur terug te vinden in de regio. In de verschillende Brabantse dorpen zoals Heesch, Nistelrode, Zeeland, Schaijk, Ravenstein, Berghem, Herpen, Grave en Heeswijk-Dinther zijn onder andere kastelen, abdijen, landgoederen, musea en monumentale gebouwen terug te vinden die een goede indruk geven in de geschiedenis. Er zijn bijvoorbeeld verschillende fiets- en wandelroutes. Die vind je hier.

Fietsroute de Bossche School

Fietsroute de Bossche School is een route van 45km door de verschillende dorpen: Grave, via Velp naar Reek, Zeeland, Schaik, Herpen, Ravenstein en via Keent terug naar Grave. Je kunt je eigen vertrekpunt kiezen. Deze route legt nadruk op de bijzondere Achritectuur die voornamelijk terug te vinden is in de sobere vormgeving van de panden op de route. De fietsroute voert jou ook langs de grote grazers in het natuurgebied De Maashorst en verschillende terrasjes voor een 'tas koffie' en een heerlijke Bossche Bol.
 
Bekijk de route

Hooibergen

In het landschap zie je de hooibergen al van ver, het zijn romantische beelden die herinneren aan vroegere tijden. Hooibergen kennen we in vele soorten en maten. In en om de Maashorst zijn steeds meer boeren of hobbyboeren die een hooiberg hebben, meer voor de sier en de landschappelijke waarde, dan voor het praktische nut. Een aantal eigenaren van een hooiberg runt een bed & breakfast in de locatie onder het werkelijke hooi. De hooibergen die je ziet in De Maashorst hebben een kap van natuurlijke materialen, een vorm en een uitstraling die heel goed passen in het landschap. De ranke maar toch robuuste staanders zijn net boomstammen die er altijd gestaan hebben, zo lijkt het. Er is ook een hooiberg bij het bezoekerscentrum de Steltenberg, vlakbij Volkel. Hier kun je met een segway door De Maashorst langs een bijzondere toeristische route 'Het Duitse Lijntje', een voormalige spoorlijn tussen Wesel in Duitsland en Boxtel.

Ontdek alle musea